Wat is Dollar Cost Average precies en hoe dit in te zetten bij het traden met Bitcoin

Share This Post

Wij krijgen heel veel vragen hoe nu te investeren in Bitcoin en andere cryptocurrencies? Is het risicovol? Kan ik er veel geld mee verdienen, en go zo maar door? Ik lees veel over DCA, dollar-cost-average, wat is dat? Allemaal vragen die natuurlijk zeer persoons afhankelijk zijn! De een heeft al wat ervaring met traden en/of investeren. De ander heeft al veel kennis van Crypto, maar heeft nog nooit iets gekocht, dan wel een investering gedaan. Kortom voor iedereen is het dus anders. Ons algemene advies voor iedere starten in Crypto en diegene die zijn eerste aanschaf wilt gaan doen: “Begin met een simpele DCA, Dollar Cost Average strategie”. 

Table of Contents

Wat is Dollar-Cost-Average? 

DCA, de afkorting van dollar-cost-averaging, is een reguliere investeringsmethode die door de cryptomarkt is overgenomen en nu veelvuldig wordt gebruikt bij het aankopen van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hieronder leggen we uit, hoe je met DCA kunt starten en welke rendement je hierbij kunt behalen. 

Het principe is zeer eenvoudig. In plaats van in een keer een groot bedrag te investeren in bijvoorbeeld Bitcoin, deel je dit bedrag op in kleinere stukjes over tijd. Het voordeel je hoeft niet iedere dag achter de grafieken te zitten en je druk te maken over de prijsschommelingen, die toch in deze markt erg heftig kunnen zijn. Bijvoorbeeld Sanders investeerd aan het einde van iedere maand 100 dollar in Bitcoin en heeft zich voorgenomen dit bedrag voor een aantal jaren staan. 

Voor wie kan DCA uitkomst bieden?

Zoals in het voorbeeld beschreven investeert Sander voor een lange termijn in Bitcoin. Deze strategie is er namelijk ook op gericht op op de langere termijn rendement te behalen. En zoals gezegd hoef je je niet druk te maken over de volatiliteit in de markt, hetgeen maakt dat dit ook een uitermate geschikte methode is voor beginnende investeerder in Bitcoin en dus crypto. 

Redement DCA?

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Op verschillende sites kun je berekenen daar je een Bitcoin investering gedaan zou hebben in het verleden, welk rendement dit vandaag de dag opgeleverd zou hebben. Op bijvoorbeeld dcabtc.com, klik hier voor de directe link, kun je zien dat wanneer je drie jaar geleden gestart was met DCA en iedere maand 100 dollar gestort zou hebben, je nu een bedrag op je rekening gehad zou hebben van 5.625. Een stijging van maar liefst 56,26%. Zie ook de tweede afbeeldingen hieronder. 

Zitten er risico’s aan DCA?

Net zoals bij iedere belegging, investering zitten er ook aan DCA natuurlijk risico’s. Op de eerste plaatst willen wij verwijzen naar de zin, “Lessen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst”. Een zeer toepasselijke spreuk ook voor Crypto. We weten natuurlijk niet wat de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin over drie jaar zal zijn. Mocht je dus nu een zelfde soort DCA strategie willen gaan volgen is het maar de vraag of je die 56,26 ook zult behalen. Maar ook behoort een daling van je vermogen natuurlijk tot de mogelijkheden. 

Waar ook veel over gesproken wordt in Crypto is emotie. De grote prijsschommelingen brengen natuurlijk ook veel emoties met zich mee. Een prijsstijging en/of daling van 40% is in Crypto niet echt iets waar we heel erg van in de war van raken. Zou dit gebeuren op de aandelenmarkt, is dat een ander verhaal. Kortom je dient bij deze strategie ook goed je emoties te beteugelen. Denk bijvoorbeeld aan de periode toen Bitcoin maand, na maand naar beneden dook. Sla je dan je investering over, of blijf je bij je strategie. Dat vergt natuurlijk wel enige vorm van discipline! 

DCA Variaties

Je hoeft natuurlijk niet voor deze maandelijkse DCA strategie te kiezen! Er zijn ook tal van varianten op deze methode, maar ook daar kleven natuurlijk ook weer risico’s aan. Je zou bijvoorbeeld ook met jezelf kunnen afspreken om een grotere investering te doen, daar de prijs van Bitcoin bijvoorbeeld lager staat. Koop laag, verkoop hoog! Je zou indicatoren kunnen gebruiken om een ideaal koop moment mee te bepalen, of daar de prijs van Bitcoin ineens met een percentage van 15% of meer zakt, je een extra investering doet. Let wel je kunt tal van varianten bedenken voor DCA, maar zaak is dat je van te voren hier goede en weloverwogen afspraken met jezelf over maakt. Denk nog even aan hetgeen hierboven beschreven over emoties. Het is altijd verleidelijk om in de heat-of-the-moment te handelen, maar stick to your plan! 

Meer DCA

De Dollar Cost Average (DCA) strategie bij Bitcoin en cryptocurrency

Ben je nieuw in crypto en wil je op een rustige manier in Bitcoin en andere cryptocurrency investeren? Niet direct hoge bedragen in zetten en een hoop risico lopen? Dan...

Read More
LiteBit_logo_Main

Litebit review 2021: Bitcoin kopen en verhandelen op Litebit

Litebit was een van de eerste cryptocurrency brokers van Nederland en op het moment van schrijven uitgegroeid tot een van de meest belangrijke spelers van Nederland. Dit omdat ze sinds...

Read More
dollar-cost-average-strategie

Dollar Cost Average strategie uitgelegd in 3 min | Cryptocurrency Trading

De Dollar Cost Average strategie, ook wel de gemiddelde euro strategie genoemd,houdt in dat je maandelijks voor een vast bedrag aandelen of obligaties koopt. Dit maakt dat je veel koopt...

Read More

De Bitcoinkoers in Euro's

Populaire Brokers

Het laatste Nieuws