De basis van Technische Analyse in crypto

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Gratis 1000 euro handelen

BITCOINHELPER CRYPTO ACTIE: Maak vandaag nog een Bitvavo account aan via Bitcoinhelper en betaal de eerste 1.000 euro geen handelskosten! Bitvavo is Nederlands goedkoopste Cryptocurrency Exchange! 

Table of Contents

Waarom is technische analyse (TA) belangrijk

De meeste analisten spreken eigenlijk over twee verschillende soorten van analyse. 1. De Fundamentele analyse en 2. De Technische analyse. Waarbij fundamentele analyse wordt gekeken naar de intrinsieke waarde van een asset. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de economische, industriële en asset-specifieke factoren. Daar we dit vertalen naar de beurs zou je kunnen zeggen dat wanneer de intrinsieke waarde hoger is dan de koers, een goed moment voor long ontstaat. Het tegenover gestelde is natuurlijk ook waar. Is de intrinsieke waarde lager? Dan zou het verstandig zijn om te verkopen.
 
Het lastig bij cryptocurrencies is dat het doen van fundamentele analyse beperkt wordt door de afwezigheid van data en bedrijfsgegevens uit het verleden. Het is zo gezegd ook nog een zeer jonge markt. Dit is de reden waarom veelal alleen naar de technische analyse wordt gekeken. Het is aan de andere kant ook een stuk eenvoudige ten uitvoer te brengen en maakt in principe enkel gebruik van twee factoren: prijs en volume. De basisgedachte bij technische analisten is dan ook dat alle fundamentele kennis al is verwerkt in de prijs.

Prijs en Volume

Omdat al deze fundamentele kennis dus al is verwerkt in de prijs hoef je dus ook geen extra fundamentele analyse te doen, aldus de technische analist. Hij of zij zou dit ook zomaar eens kunnen toelichten aan de hand van een stemming. Wij stemmen met onze portemonnee, oftewel met ons geld en daar is de koers dan de vertaalslag van. Is er bijvoorbeeld een koersstijging met veel volume (het aantal stemmers), dan hebben dus veel mensen positief gestemd. Is er daarentegen een stijging met weinig volume, hebben er weinig mensen positief gestemd. 

De grafieken

Het werkterrein van deze technische analisten zijn de charts. Zie ook bovenstaande chart waar goed de prijs en het volume verloop goed in te zien is. Maar er kunnen natuurlijk meerdere charts weergegeven worden. In dit voorbeeld zie je een traditionele chart, oftewel een chart met candle sticks. Andere charts zijn bijvoorbeeld een bar chart, line chart , of een wat mindere variant de Heikin Ashi chart . Zie de onderstaande voorbeelden, van link boven, naar rechts onder: Bar chart – Heikin Ashi chart – Line chart – Candle stick chart van Bitcoin. 

voorbeeld bar chart
voorbeeld Heikin Ashi chart
voorbeeld line chart
Website banner 1250 × 180 (beide cursussen)

Candle sticks en de patronen

De Candlestick charts, ook wel meest gebruikte chart in crypto, komen oorspronkelijk  uit Japan en bestaat uit vier onderdelen: opening prijs, closing prijs , high prijs en een low prijs.  En ook deze specifieke onderdelen vertellen een hoop informatie. Zo zie je bijvoorbeeld op de afbeelding hieronder een lange Wick aan de bovenkant van de candle. Hetgeen zou kunnen betekenen dat er een sterke overhead weerstand plaats vind. De prijs gaat wel omhoog, maar er zijn veel mensen die tegelijkertijd ook aan het verkopen zijn. het omgekeerde is natuurlijk ook waar, maar dan hebben we het over de lange Wick aan de onderkant van de candle.  

De bodies, oftewel het groene of rode vlak wat er tussenin zit, geeft ook weer helderheid in een bepaalde situatie. Denk bijvoorbeeld aan een zeer lange candle, een zeer lange body. Hier zou je kunnen concluderen dat de koers een zeer duidelijke richting heeft gekozen om op te bewegen en dit noemen we ook wel een bullish (omhoog) of een bearish (omlaag) moment. Oftewel kunnen we aan de hand van de candles en de Wicks een helder beeld scheppen over de stand van zaken van een bepaalde cryptocurrency. 

Voorbeeld candle stick

Ook kun je vaak snel aan de candles trendverandering waarnemen. Candlestick en de patronen die door deze candles worden gevormd zijn dus een echte leidende indicator van actie in de markt. 

Er kunnen verschillende patronen waar genomen waaronder de Hammer een zeer populaire is. Deze is namelijk een bullish trendveranderingspatroon dat zich vormt tijdens een neerwaartse trend. Er wordt als het ware een bodem in de markt gehamerd. Wanneer de prijs daalt, geeft de Hamer aan dat de bodem dichtbij is en begint de prijs weer te stijgen.

Het tegenover gestelde van de Hamer is de Hanging man. Ze zien er precies hetzelfde uit qua vorm maar hebben beide een totaal verschillende betekenis. Beiden hebben kleine lichamen (groen of rood), lange onderste schaduwen en korte of ontbrekende bovenste schaduwen. De Hanging Man is een bearish trendveranderingspatroon dat ook een hoger of sterk weerstandsniveau kan markeren.

Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere voorbeelden. Zie ook onderstaande afbeelding waar er onderscheid wordt gemaakt in Bullishe en Bearische cadlestick patronen. 

Bitcoinhelper Candle Stick cheat sheet

Kortom Technische analyse biedt enorm veel waardevolle informatie en is dan ook zeker een aanrader als we spreken over cryptocurrencies en de vraag of het investeren hierin een goed plan is. Wil je nu meer weten over cryptocurrency trading, bekijk dan ook zeker eens ons gevorderden stappenplan in de Bitcoinhelper Academy. Het trekken van support en weerstandslijnen uitleg klik hier. 

Meer technische analyse

Drakdoo het platform voor grafieken en technische analyse op je mobiel

Drakdoo is een cryptocurrency platform die te gebruiken is als App waar je snel en zeer eenvoudig grafieken en technische analyse op je mobiel mee kunt uitvoeren. Alle bekende altcoins,...

Read More
betrouwbare-tramding-bots-nl

De beste Cryptocurrency Trading Bots van 2021

De laatste tijd neemt de vraag naar cryptocurrency Trading Bots 2021 enorm toe. Maar wat is een trading bot eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Kort gezegd een...

Read More
Binance Academy

Bullish Divergentie – Bearish divergentie | Binance Trading

Ook je trading skills vergroten? Dat kan nu via de Instagram pagina van Binance. Iedere week posten ze nieuwe lessen van de Binance Academy. Deze week behandelen ze o.a. de Bullish...

Read More

Wat is Technische Analyse | Bitcoinhelper Stappenplan 9

Wil jij ook starten met Bitcoin, of meer te weten komen over Cryptocurrency? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, want wij van Bitcoinhelper hebben een heel nieuw...

Read More

De Bitcoinkoers in Euro's

Populaire Brokers

Recente artikelen