Hoe lees je cryptocurrency grafieken – Start bij de trend

Down-trend-trading

ADVERTENTIE

Wij krijgen vaak de vraag hoe start je met cryptocurrency traden? Deze vraag klinkt simpeler dan het antwoord. Want wil jij je echt gaan verdiepen in het traden van crypto valuta, zul je veel moeten gaan lezen.

In dit artikel proberen wij je omweg je helpen en zullen we de basis beginselen van technische analyse met je doornemen. Ook zullen antwoord even op de vraag: “Hoe lees je cryptocurrency grafieken”. Met behulp van technische analyse, oftewel het lezen va de grafieken kun je een voorspelling doen over de koers van bijvoorbeeld  Bitcoin

Table of Contents

De basis van een grafiek

Het eerste belangrijke element waar je naar dient te kijken op een cryptocurrency grafiek zijn de candlesticks. Dit zijn doorgaans de groene en rode kaarsen in de chart. Groen geeft een stijging aan en Rood een daling. 

Het ingekleurde gedeelte van de kaars noemen we ook wel het lichaam. In het geval van een groen gekleurde kaars/candle is de onderkant de openingsprijs en de bovenkant de sluitingsprijs. Het dunne streepje die je nog vaak aan de onderkant ziet geeft het laagste punt aan en uiteraard het streepje aan de bovenkant het hoogste punt. 

In de basis worden de grafieken met candles weergegeven per dag, maar je kunt deze ook aanpassen naar candles van bijvoorbeeld 4 uur, 1 uur en ga zo maar door. Er zijn enorm veel mogelijkheden. De lagere timeframes, bijvoorbeeld de 5-minuten charts kun je beter gebruiken voor de korte termijn. De hogere timeframes zijn doorgaans goed voor het spotten van trends op de lange termijn. 

Bitcoin-grafiek

Steun en weerstand

Als je een goed beeld hebt wat candles nu precies zijn en hoe deze in de charts te lezen, kunnen we de volgende stap zetten. Oftewel gaan we in de charts opzoek naar de trends en kijken we hoe je deze kunt herkennen. Belangrijk hierbij is het ontdekken en tekenen van steun- en weerstandslijnen

Heel simpel gezegd is een weerstandslijn een punt in de grafiek waar de koers tegenaan loopt en waar de koers moeite heeft met het voorzetten van de stijging. Een steunpunt is precies het tegenovergestelde, een punt waarop de koers steunt vind en de daling onderbroken lijkt te worden. 

De onderste grijze box in de Bitcoin grafiek is een steunlijn. We spreken ook vaak van steunzones ipv steunlijnen. Dit omdat de koers vaak niet precies een lijn respecteert. In de bovenste grijze box ondervind de koers weerstand en stopt hier met stijgen. Dit met een daling tot de steunlijn tot gevolg. Door vroegtijdig deze zones in de chart te herkennen kun je dus makkelijk trends identificeren en voorspellen wat de koers op de korte termijn zal gaan doen. 

In de bovenstaande grafiek hebben we dus te maken met een neerwaartse trend. De koers maakt steeds lagere dieptepunten en lagere hoogtepunten. Zolang de koers dit blijft doen, kun je hier dus slim op gaan inspelen. Interessant om ook in de gaten te houden daar de koers wel een weerstandslijn breekt en in plaats van verder naar beneden zakt. Vaak is dit een indicatie van een verandering van de trend.

trend-ommekeer

In de bovenstaande chart zie je dat de koers niet verder daalt en de weerstand breekt aan de bovenzijde. Lees een trend ommekeer. Dit was tevens het moment waarop Bitcoin zijn nieuwe ATH wist neer te zetten. Een moment waarop handelaren dus scherp de koers in de gaten houden, opzoek naar deze ommekeer momenten. 

Betrouwbaarheid steun en weerstand

Belangrijk bij het analyseren van steun- en weerstandslijnen en het intekenen hiervan is niet zomaar overal lijnen te trekken in de chart. Over het algemeen spreken we bij technische analyse pas van een betrouwbare steun- of weerstandslijn als de koers er 3x of vaker tegenaan is gelopen. Lijnen waar de koers dus nog maar twee keer is bij geweest zijn een stuk minder betrouwbaar.

Wanneer je eenmaal zo een betrouwbaar punt hebt ontdekt in de chart kun je ze gaan gebruiken voor het bepalen van een goed inkoopmoment. Zie je de koers van Bitcoin bijvoorbeeld net uit een dalende trend breken? Of heeft de koers een tijdje zijwaarts bewogen en breekt de koers naar boven uit? Dan is het misschien wel het perfecte moment om je eerste bitcoin aankoop te kopen. 

Meer leren over cryptocurrency grafieken

Heb je na het lezen van dit artikel de smaak te pakken en wil je meer te weten komen over het lezen van grafieken? Bekijk dan ook eens ons cryptocurrency Trading overzicht

ADVERTENTIE

Populaire Brokers
Laatste Nieuws

Premium Partners

Advertentie

ADVERTENTIE

Gratis Trading Gids
NUBitcoin Nieuws
Download GRATIS
Advertentie