RSI (relative Strength Index) crypto handleiding

RSI-Relative-strenght-index

ADVERTENTIE

Voor een cryptocurrency belegger is het bepalen van het juiste in- en uitstap moment van belangrijke waarde. Door middel van verschillende indicatoren kan in een technische analyse dit moment bepaald worden. Een voorbeeld hiervan is de RSI, oftewel de Relative Strength Index. Dit is een indicator die zogezegd een beeld van het ‘enthousiasme’ van de markt kan schetsen. De RSI ziet eruit als een lijngrafiek die tussen de waardes 0 en 100 beweegt.

Benieuwd welke andere interessante indicatoren er nog meer zijn, neem dan ook zeker eens een kijkje in ons Bitcoin en Cryptocurrency Trading-overzicht. Mocht je nu nog geen trading-account hebben? Sluit deze dan snel en simpel af bij Binance, een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld. 

Table of Contents

De Relative Strength Index

Eén van de voornaamste functies van de RSI is het vaststellen van over- en ondergewaardeerde condities. Als de waarde van de RSI onder de 30 is, dan is de munt oversold waardoor je een prijsstijging zou kunnen verwachten. Als de waarde van de RSI hoger is dan 70, dan is de munt overbought waardoor je als tegenreactie eerder een prijsdaling zou kunnen verwachten. Hou er rekening mee dat dit een indicator is en dus niet altijd het geval hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een munt die overbought is wel degelijk in prijs blijft stijgen of een munt die oversold is blijft dalen. 

RSI-Relative-strenght-index

Trendindicatie

De RSI kan ook gebruikt worden als indicator voor de trendindicatie. Zo noemen we het een uptrend als de RSI waarde langere tijd boven de 50 blijft. Als de RSI vanuit overbought gebied naar beneden komt, maar niet onder de 50 zakt, is dat een goed teken. Mocht de RSI steeds slingeren tussen overbought en oversold, dan noemen we dat geen trend, maar een consolidatie. 

RSI Divergentie

Tot slot kijken we nog even naar de zogenaamde RSI Divergenties. Dit is het fenomeen waarbij de prijs iets anders doet dan de Relative Strenght Index. Het signaleren van deze divergenties kan cruciaal zijn en is daarom een erg belangrijk onderdeel van de RSI. Deze divergenties splitsen zich in twee categorieën: positieve (Bullish) divergenties en negatieve (Bearish) divergenties.

Positieve (Bullish): 

  • De RSI stijgt, maar de koers daalt;
  • Kracht neerwaartse beweging neemt af;
  • Mogelijke bodem vroegtijdig signaleren.

Negatief (Bearish):

  • De RSI daalt, maar de koers stijgt;
  • Kracht opwaartse beweging neemt af;
  • Mogelijk top vroegtijdig signaleren.

Ook kan sprake zijn van Hidden en/of Exaggerated divergenties. Zie ook onderstaande afbeelding. Bij een Bullish Hidden divergentie stijgt de prijs, terwijl de RSI daalt. 

Divergenties-crypto

Bitcoinhelper Trading overzicht

Wil je nu meer te weten komen over het traden met Bitcoin en/of andere cryptocurrencies en/of het doen van technische analyse? Bekijk dan zeker ook ons Trading-overzicht. Voor een betrouwbare broker en/of exchange kun je natuurlijk ook bij ons terecht. 

Meer crypto trading

candlestick-patronen-neutraal
Candlestick patronen uitgelegd – Een basishandleiding

Candlestick patronen worden gezien als formaties van candlesticks die traders de nodige informatie kunnen verschaffen over bijvoorbeeld de trend van de koers. Informatie die dus als zeer belangrijk wordt beschouwd...

Trading-gids-cryptocurrency
Candlesticks lezen een basisuitleg

Een belangrijk element in technische analyse is het lezen van Candlesticks (kaarsen). Deze kaarsen kunnen namelijk gebruikt worden om een nauwkeurige voorspelling te doen van marktbewegingen in bijvoorbeeld cryptocurrency markten....

cryptocurrency-trading-gids-2023
Cryptocurrency trading gids – Trading Bible 2023

Wil je meer te weten komen over cryptocurrency trading? Dan is de GRATIS Trading Bible zeker iets voor jou. In deze trading gids vind je ontzettend veel handige informatie om...

golden-cross-crypto
Wat betekent een golden cross in crypto?

Wanneer je nieuw bent in het traden met cryptocurrencies zul je ook vaak geconfronteerd worden met termen waar je de betekenis nog niet, of nog niet helemaal van kent. Een...

ADVERTENTIE

Populaire Brokers
Laatste Nieuws

Premium Partners

Advertentie

ADVERTENTIE

Gratis Trading Gids
NUBitcoin Nieuws
Download GRATIS
Advertentie