Wat is Bitcoin

ADVERTENTIE

Wat is Bitcoin? De vraag die de meeste mensen zich op dit moment stellen, maar niet zo simpel is in de uitleg. Bitcoin is namelijk de eerste algemeen erkende digitale valuta. Een valuta die peer-to-peer uitwisseling mogelijk maakt door gebruik te maken van een gedecentraliseerd protocol om consensus te bereiken van een transactie die op de blockchain wordt uitgevoerd. 

Daarnaast is Bitcoin onafhankelijk van iedere overheid, staat of financiële instelling in de wereld en kan het worden uitgewisseld zonder dat er een gedecentraliseerd persoon aan te pas hoeft te komen. En Bitcoin heeft een eigen beleid wat niet gewijzigd kan worden. 

Dit protocol en dus deze munt werd in 2009 door een anonieme groep techneuten ontwikkeld en is vandaag de dag een van de meest verhandelde gereguleerde digitale valuta van de wereld. Deze regulatie wil soms nog wel verschillen per regio en land, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat het een legaal betaalmiddel is. In El Salvador is het zelfs de nationale munteenheid geworden. 

Wij snappen wel dat het niet zo simpel is en gemakkelijk om uit te leggen. Maar misschien wel des te interessanter. 

Table of Contents

De oorsprong van Bitcoin

De oorsprong van deze in 2009 uitgegeven munt vind vind plaats een jaar eerder, in 2008. Het was dit jaar waarin de Bitcoin whitepaper verscheen: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem, waarin de ideeën over Bitcoin in zijn uiteengezet. 

In deze whitepaper wordt een methode omschreven om twee partijen rechtstreeks met elkaar transacties te laten uitvoeren, zonder de tussenkomst van een derde partij. Deze technologie zou het dubbel spending probleem gaan oplossen.

De vermelde auteur van dit whitepaper was Satoshi Nakamoto, naar aller waarschijnlijk een pseudoniem voor een persoon of hele groep, want de ware aard is tot op de dag van vandaag nog niet naar boven gekomen. 

Aanvankelijk werd dit netwerk alleen gebruik door tech-junkies, maar de speculatie over de mogelijkheden van dit nieuwe digitale geld maakte hier in een vroegstadium al snel verandering in. Het aantal gebruikers steeg en toen uiteindelijk de regelgevers zich hier ook mee gingen bemoeien werd het zelfs mogelijk om in eigen locale valuta Bitcoin te kopen.  

Een moment die versnelling bracht was toen er Bitcoin bewaardiensten werden opgezet, wat het institutionele beleggers mogelijk maakte om ook te investeren in Bitcoin. 

De eigenschappen van Bitcoin

De waarde van Bitcoin wordt ook vaak ontleent aan de specifieke eigenschappen die deze munt bezit. Denk hierbij aan decentralisatie, transparantie, peer-to-peer, permossieloos, Pseudo-anoniem, Censorship resistant en publiekelijk.

Gedecentraliseerd: Het netwerk van Bitcoin is gedecentraliseerd omdat het door niemand wordt beheert. Er is dus geen baas, maar het zijn de deelnemers aan het netwerk die de regels samen bepalen. Dit in de vorm van een open-source softwareclient. Wil iemand een wijziging doorvoeren zullen de verschillende gebruikers akkoord moeten gaan en dit zijn er nogal een aantal. Het is dan ook deze eigenschap die de positie als ongerept onderpand voor de wereldeconomie versterkt.

 

Meer Cryptocurrency Uitleg

Digitale Valuta

Wat is Bitcoin

Wat is Bitcoin? De vraag die de meeste mensen zich op dit moment stellen, maar niet zo simpel is in de uitleg. Bitcoin is namelijk

crypto-kopen-met-deal
Cryptocurrency Handleidingen

Crypto kopen met iDEAL hoe doe je dat 2023

Omdat steeds meer mensen in crypto willen investeren dan wel hun eigen favoriete cryptocurrencies willen aanschaffen, wordt ook dit proces steeds gemakkelijker. Daar je vroeger

ADVERTENTIE

Populaire Brokers
Laatste Nieuws

Premium Partners

Advertentie

ADVERTENTIE

Gratis Trading Gids
NUBitcoin Nieuws
Download GRATIS
Advertentie