Cryptocurrency woordenboek | Crypto termen en betekenis

cryptocurrency woordenboek

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Zeker voor de starters in crypto kan het soms lastig zijn al die nieuwe woorden en termen! Sommigen klinken allicht bekend, anderen lijken alsof ze uit een andere wereld komen. In onze stappenplannen lees je dat het belangrijk is om bekend te raken met de terminologie en woorden die je niet kent op te zoeken. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij de meest gebruikte al voor je opgezocht en in onderstaand schema verwerkt. Lees een zgn. Cryptocurrency woordenboek

Cryptocurrency woordenboek

Een cryptocurrency munt die gedropt wordt in een community. Oftewel een munt die vaak gratis wordt versterkt in ruil voor bijvoorbeeld publiciteit. Dit alles met als doel om een speciale community rondom dit nieuwe project/munt op te bouwen en zoveel mogelijk naamsbekendheid op te bouwen. 

In de blockchainwereld worden allerlei verschillende computer algoritmen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het berekenen van bitcoin hashes, een zogenaamde handtekening bij een transactie. 

De vertaling zegt het al, een toppunt allertijden. Deze term wordt dan ook vaak gebruikt in het traden met cryptocurrency en refereert dan aan de koers en dus de prijs die het hoogste punt ooit heeft bereikt. Vaak ook een moment om goed op te passen, want wat omhoog gaat, gaat om vaak weer naar beneden en is men vaak extra voorzichtig rondom deze highs. 

Alle munten of tokens die geen bitcoin zijn worden altcoins genoemd. Oftewel een verzamelnaam voor alle munten (exclusief bitcoin). 

Anti money laundering., oftewel regels en richtlijnen die bedoeld zijn om witwassen van geld tegen te gaan.

Het eerste bericht over een nieuw cryptocurrency project. Dit wordt vaak gedaan om doorgaans bekende cryptocurrency plekken, zoals populaire websites en social-media pagina’s. De principes van een project worden dan gedeeld en soms verwezen naar de whitepaper en/of website.

Arbitrage is een trucje die handelaren veel gebruiken om geld te verdien met het handelen van cryptocurrencies op verschillende platformen. Soms is er namelijk een verschil van prijs op de exchanges.  Dit verschil uitspelen door op de ene exchange te kopen en de andere te verkopen heet arbitrage.

Wanneer je in het verleden een grote hoeveelheid cryptocurrencies hebt gekocht en die naar zeggen bijna niets meer waard zijn, heb je een tas vol munten. Of kort gezegd heb je een waardeloze tas met munten over. 

Er wordt vaak gesproken over Bitcoin Bears en Bulls. Een bear verwacht dat de prijs gaat dalen. 

Een markt waarin het sentiment negatief is en dus een dalende trend te zien is van de koers. Nieuws of ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op de prijs, noemen we ook wel bearish.

Een Bitcoin maximalist probeert zoveel mogelijk Bitcoins te verzamelen als hij kan. Traders die Bitcoin maximalistische zijn kopen altcoins met Bitcoin, om ze uiteindelijk voor meer Bitcoin te verkopen. Het gaat dus om te stijging in bitcoin, en niet in dollars of euro’s. 

Een blockchain is opgebouwd uit verschillende blocks. Elk block bevat een aantal transacties die zijn gecontroleerd en gebundeld door het netwerk. Een keten van deze blocks wordt ook wel een blockchain genoemd.

Wanneer je Bitcoin mined krijg jij hiervoor een beloning, een block geward, oftewel een aantal munten die je krijgt omdat je als eerste het bok gevonden hebt. 

Een publiekelijk en chronologisch logboek van transacties. Deze transacties (een aantal) vormen samen een blok. Het mooie aan een blockchain is dat deze volledig decentraal is, oftewel niemand deze kan besturen als zijnde de eigenaar. 

Een bull, of in het Nederlands een stier, verwacht dat de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin gaat stijgen. Oftewel is optimistisch over de prijsverwachting. In een Bull-markt zien we dan ook een stijgende prijs (trend). Nieuws of ontwikkelingen die een positieve invloed hebben op deze prijsontwikkeling noemen we bullish.

Een van de onderdelen van een Cryptocurrency Exchange is het ‘orderboek’. Hierin zie je de verschillende koop en verkooporders staan. Wanneer er sprake is van een Buy-Wall staan er veel kooporders op een bepaald moment in het orderboek. Je ziet vaak deze buy-wall ook als een verticale lijn in het orderboek staan. 

De circulerende munten en/of tokens op dit moment. Deze omloop van munten kan met de tijd ook groter of kleiner worden. Denk bijvoorbeeld aan een Token Burn. Of uitgifte alszijnde rewards voor het minen. 

Het mooie van blockchain is dat het decentraal is en dat er door een groep beslissingen worden gemaakt. Een beslissing wordt genomen als er consensus wordt bereikt. Er zijn verschillende consensus algoritmen zoals proof-of-work en proof-of-stake.

Een strategie in het investeren zou kunnen zijn cost average. Het gaat uit van het principe dat wanneer de koers daalt en je vervolgens bijkoopt de gemiddelde aanschafprijs hiermee wordt verlaagd. Wanneer de koers dan uiteindelijk stijgt zul je meer winst behalen. Lees meer over de cost-avarage strategie. 

Verzamelnaam voor alle munten die hun oorsprong kennen en zijn uitgegeven op een blockchain. 

Deze term wordt gebruikt tijdens het analyseren van de charts aan de hand van technische analyse en specifiek naar moving averages. Bij de death cross is er sprake van een krijzing van twee moving averages. Normaal gesproken de 200 en 50 dagen moving average. Op dat moment spreekt men dan ook vaak over een trend reversal, in dit geval dus een bearishe beweging. 

Meer over beginnen met Crypto

Starten met Cryptocurrency wat heb je nodig?

Navigate On Learning Cryptocurrency Leerprogramma’s Bekijk alle Cursussen On Start Cryptocurrency apps /Handleidingen / Websites Naar Handleidingen Naar websites Naar Applicaties On Flight Cryptocurrency Social-Media Explore more Crypto Mining On...

Read More

Bitcoin kopen in 2021 hoe doe je dat en waar?

De meest gestelde vraag op dit moment is: “Waar en hoe Bitcoin te kopen”. Nu moeten wij er direct bijzeggen dat het in 2021 een stuk ingewikkelder is geworden om...

Read More

Wat is Bitcoin en waar kan ik betrouwbare Bitcoin informatie vinden

Bitcoin is misschien wel de meest populaire Digitale-munt van de wereld, maar wat is Bitcoin nu precies. Op deze pagina vind je verschillende verwijzingen naar websites die dit goed weten...

Read More

Cryptocurrency Basiskennis – Wat je in ieder geval moet weten als je gaat starten

Als je wilt beginnen met Bitcoin is het natuurlijk belangrijk te weten wat Cryptocurrency is. Oftewel de Basiskennis Cryptocurrency. Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen die veelal gedecentraliseerd zijn en in algemene...

Read More

De Bitcoinkoers in Euro's

Populaire Brokers

Het laatste Nieuws