Voordat we bespreken hoe je een winstgevende bitcoin en cryptoportfolio zou kunnen opbouwen, is het belangrijk om eerst even in te zoomen op het fenomeen investeren. Want zoals wij vaak zeggen, investeer eerst in kennis en pas daarna in Bitcoin

Table of Contents

Investeren doe je met geld dat je kunt missen

In zijn algemeenheid is bekend dat je alleen geld gebruikt om te investeren dat je kunt missen. Dat geldt voor beleggen op de beurs, maar misschien bij crypto nog veel meer. Het is dus absoluut niet verstandig om geld van je studiefinanciering te gebruiken om te investeren in crypto, of hiervoor een zelfs lening af te sluiten. Voorbeeld die wij helaas zou af en toe nog op onze platformen tegenkomen. 

Omdat je bij investeren je inleg kan verliezen, is het belangrijk dit met een klein percentage van je vermogen te doen. Op internet kan je middels een bufferberekenaar bepalen hoeveel je van je vermogen kan investeren. Daar komt bij dat je beter klein kan starten en altijd op een later tijdstip nog wat extra’s kunt toevoegen. Geld wat je bent verloren (al dan niet door persoonlijke fouten) komt immers nooit meer terug. 

Hoe stel je een cryptoportfolio samen?

Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel procent van je vermogen in cryptocurrencies wilt investeren, kunnen we gaan kijken naar hoe je dan een cryptoportfolio kunt opbouwen. Wij adviseren de beginnende cryptostarter altijd om het grootste gedeelte (75%) in de cryptomunten Bitcoin en Ethereum te investeren. Bitcoin was de eerste cryptomunt en is de munt met het grootste marktaandeel. Er zijn inmiddels veel grote bedrijven, instituties en er zijn zelfs landen die Bitcoin in hun bezit hebben. Bitcoin is naast de grootste, door de jaren heen ook de meest betrouwbare munt gebleken om in te investeren. 

Ook Ethereum is een munt die al langere tijd meegaat (sinds 2014). Deze munt is het voorbeeld van de overige crypto munten. Alles wat andere cryptomunten beogen of nastreven, dat is (deels) mogelijk met Ethereum. Dat beide munten al jarenlang goede rendementen bieden, zie je aan onderstaande koersgrafieken. 

Bitcoin-en-cryptoportfolio
Bitcoin-en-cryptoportfolio

Maximaal 25% investeren in altcoins

Waarom is het volgens ons verstandig om niet meer dan 25% van je cryptoportfolio in altcoins te investeren? Ethereum valt ook onder de altcoins, maar is de eerste met zogenaamde smartcontracts. Alle andere munten hebben vaak de doelstelling om marktaandeel van Ethereum af te pakken. Uiteraard zijn er altcoins met een goede usecase en wellicht een veelbelovende toekomst, echter als beginnende investeerder is het lastig om de crypto wereld te begrijpen. 

Persoonlijk hebben wij ook de keerzijde van investeren meegemaakt. Tussen de jaren 2013 en 2017 steeg de cryptomarkt enorm, waardoor veel mensen, veel winst behaald hebben. Echter waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Veel mensen investeerden eind 2017 in altcoins, welke in de jaren 2018 en 2019 vaak tot wel 95% daalden. Aangezien je als beginnende crypto investeerder doorgaans geïnteresseerd geraakt bent door hoge winsten van anderen, is de kans vrij groot dat je op de top van de markt begint met investeren. 

Daar komt bij dat altcoins die in 2017 enorm populair waren, in de jaren erna soms nauwelijks meer in waarde toegenomen, hun plek is ingenomen door nieuwere cryptomunten. In tegenstelling tot Bitcoin, ook die daalde in waarde, maar deze heeft die daling ruimschoots goedgemaakt. Op het moment dat je met een te groot percentage van je crypto investering in altcoins gaat investeren, bestaat er de mogelijkheid dat deze blijvend in waarde zullen dalen. Deze kans is er ook bij Bitcoin en Ethereum, maar deze kans is wel beduidend kleiner. 

Hier staat tegenover staat dat altcoins in sommige gevallen harder zullen stijgen dan Bitcoin en of Ethereum, waardoor je kans hebt op meer rendement. Echter om eerder genoemde redenen adviseren wij om het risico vooral te beperken, zodat je op de langere termijn wellicht kleinere, maar wel eenvoudiger te realiseren winst zal kunnen behalen. 

Welke altcoins moet ik dan kopen?

Welke altcoin is geschikt om te investeren, of gaat nog veel stijgen, is een veel gestelde vraag. Daarom vertellen we jou eerst hoe je kan ontdekken welke munten je vooral niet moet kopen. We gaan hier geen specifieke munten noemen, omdat in de cryptomarkt de populariteit van een munt dagelijks kan wisselen. 

Het probleem van jou als beginnende investeerder op de cryptomarkt is dat je nog niet weet hoe deze markt werkt. Dat diegene die jou geïnteresseerd liet raken in crypto, veel winst heeft behaald met een bepaalde munt, wil niet garanderen dat jou dit ook gaat lukken. Daarnaast zijn er prijsvoorspellingen van cryptokanalen op Youtube, die cryptomunten aanprijzen met een potentieel rendement van vele honderden procenten. De mogelijkheid bestaat dat deze personen hiervoor betaald worden, of zelf veel van deze munten bezitten. 

Een algemene regel binnen de cryptowereld is dat de munten die in de top 30 staan van de website https://coinmarketcap.com/ (een rankinglist van de belangrijkste cryptomunten) doorgaans de meer kwalitatieve munten zijn. Deze zijn tevens verkrijgbaar op Nederlandse exchanges en bij brokers. Ook voor deze munten geldt, hoe hoger deze in de top 30 staat, hoe betrouwbaarder een dergelijke munt is en dus een potentieel minder risicovolle investering dan een nog onbekende altcoin. Uiteraard kan je altijd besluiten een gokje te wagen op een veelbelovend project, maar uit ervaring weten wij dat alleen de zeer ervaren crypto investeerders de beste keus hebben uit nieuwe munten, welke zij voor soms 30 x hun inleg kunnen verkopen aan nieuwe (onwetende) investeerders. 

Altcoins kopen bij Bitvavo

Een zeer betrouwbare partij om deze altcoins aan te kopen in bijvoorbeeld Bitvavo. Hier vind je sowieso alle munten uit de top 30 van de coinmarketcap en zo af en toe zelfs zo’n mogelijk veel belovend project. Meer weten over Bitvavo, lees dan onze Bitvavo Review

Bitvavo-banner

Aankopen van crypto middels DCA

Een veel gebruikte cryptoterm is DCA (Dollar Cost Averaging). Als beginnende investeerder kan je vaak onvoldoende vaststellen wanneer je moet kopen, (of verkopen). Op het moment dat je dit maandelijks of wekelijks doet, met relatief kleine bedragen, heb je gemiddeld een goede aankoopprijs. In onderstaande video investeren we bijvoorbeeld 75 euro in Bitcoin en 25 euro in Ethereum.  

Winst nemen

Bij het investeren hoort ook winst nemen. Veel mensen die in 2017 mooie winsten behaalden, hebben dit niet, of onvoldoende verkocht toen de markt alleen maar omhoog ging. Het is daarom altijd nodig dat je, als de markt stijgt, in kleine gedeeltes jouw investering verkoopt en zo de winst veiligstelt. Stijgt de markt verder, dan heb je nog meer winst. Daalt de markt, dan heb je in elk geval een gedeelte winst veiliggesteld. Leren omgaan met emoties is erg belangrijk en leren accepteren dat je nooit de precieze top zal kunnen verkopen. 

Een markt gaat altijd op en neer, er is altijd sprake van vraag en aanbod. Cryptomarkten zijn daarnaast veel gevoeliger voor prijsschommelingen dan aandelenmarkten. Als de markt daalt is er dus de mogelijkheid om (verantwoord) goedkoper in te kopen, echter doe dit alleen bij investeringen waar jezelf volledig achter staat en je goed in hebt verdiept.

De volgende stap Traden

Uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om te gaan traden met cryptocurrencies. Ook dit lijkt eenvoudig en er is veel geld mee te verdienen, maar dit is pas mogelijk als je enkele jaren ervaring hebt.  Het is niet realistisch om te verwachten dat je in het eerste jaar dat je gaat traden, geld zal gaan verdienen. Als je wel zelf aan de slag wil met traden, neem dan een kijkje in onze Telegram groep https://t.me/bitcoinhelpernl en/of ons gevorderde stappenplan voor meer uitleg. 

Tevens werken wij samen met www.margintraders.nl een gerenommeerd Nederlands tradingbedrijf, die Cryptocurrency signals geven, maar ook jou kunnen begeleiden bij het leren traden.