Wat is een decentralized exchange (DEX) uitleg

decentralized-exchange

$1000 bonus bij de Exchange van MEXC

BITCOINHELPER CRYPTO ACTIE: Maak vandaag nog een MEXC account aan via Bitcoinhelper en verdien tot maximaal $1000 aan bonus! 

In de cryptowereld is de term decentraal altijd erg populair, want een van de basisprincipes van cryptocurrencies is natuurlijk het uitschakelen van de derde persoon. Zo is Bitcoin een peer-to-peer geldsysteem waar de gebruikers onderling waarde overdragen, zonder tussenkomt van bijvoorbeeld de overheid. En hoe mooi is het als dit overdragen van waarde ook nog eens via een decentralized exchange / decentraal handelsplatform kan, oftewel een DEX. Wat een DEX nu precies is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn lees je in dit artikel. 

Table of Contents

decentralized-exchange

Decentralized exchange (DEX) Uitleg

Voordat we de wereld van de gedecentraliseerde exchanges induiken is het allereerst goed om eens nader te kijken naar de term DeFi. DeFi is namelijk de overkoepelende term voor gedecentraliseerde financieel applicaties die worden gebouw aan de hand van de blockchain technologie. Ook wel Decentralized Finance genoemd, of Open Finance zoals het is het begin werd genoemd. 

In deze gedecentraliseerde financiële wereld wordt veelal gebruik gemaakt van zogenaamde smart contract. Dit zijn digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan de van te voren afgesproken criteria wordt voldaan. Oftewel maakt deze nieuwe technologie een reeks aan nieuwe financiële applicaties mogelijk waar de decentrale cryptocurrency exchanges, ook wel DEX genaamd, misschien wel de beste voorbeelden van zijn. 

Daar in het begin markt nog volledig werd gedomineerd door gecentraliseerde handelsplatformen, ook wel CEX genaamd, zien we op dit moment een verschuiving plaatsvinden naar gedecentraliseerde platformen, of wel DEX. Maar wat is nu precies zo een DEX? Een decentralized exchange (DEX) is een Engelse term voor een decentraal handelsplatform. Het verschil met een CEX zit hem in het feit je bij een DEX jouw cryptocurrencies bijvoorbeeld zelf kunt beheren in plaats dat een derde partij dit voor jou doet. Denk hierbij aan de gecentraliseerde exchanges zoals Binance en Bybit

Voordelen van een decentralized exchange

Omdat de transacties plaatsvinden tussen de gebruikers onderling ben je dus ook niet meer afhankelijk van een derde persoon. Wel zo veilig en naar onze mening gelijk het grootste voordeel van een DEX t.o.v. een CEX. Wanneer jij bijvoorbeeld Bitcoin hebt aangekocht via een DEX kun jij jouw munten direct opslaan in een persoonlijke wallet en hoef je ze dus niet bij de exchange te laten staan. 

En tweede voordeel is dat een DEX meer privacy biedt dan een CEX. Oftewel ben je niet verplicht om jouw persoonlijke gegevens te verstrekken aan bijvoorbeeld de exchange. Ook de snelheid waarmee transacties doorgaans gebeuren is sneller bij een DEX dan een CEX. Dit omdat je bijvoorbeeld geen risico loopt op downtime zoals we wel vaker bij een CEX exchange server hebben gezien in het verleden. 

Nadelen DEX

Zijn er dan alleen maar voordelen bij een DEX? Nee natuurlijk zitten er ook nadelen aan een DEX t.o.v. een CEX. Denk hierbij aan de verschillende functies die bij een CEX wel worden aangeboden zoals het plaatsen van een stop-loss en bij een DEX niet. Maar ook marge-handel en kredietverstrekking zijn niet mogelijk via een DEX. 

Mocht de crypto wereld nog volledig nieuw voor je zijn is het soms ook niet direct aan te raden om via een DEX te handelen. Zo zal er bij een DEX geen klantenservice aanwezig zijn om je te helpen bij het resetten van jouw wachtwoord, of om verloren transacties te verstellen. Kortom er kleven zowel voor- als nadelen aan het handelen bij een DEX t.o.v een CEX. Zorg er in ieder geval voor dat je goed beslagen ten ijs komt en dat je weet wat je doet! 

De Bitcoinkoers in Euro's

Populaire Brokers

Recente artikelen