Wat is een Bitcoin whitepaper Satoshi Nakamoto – Uitleg voor Beginners

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Gratis 1000 euro handelen

BITCOINHELPER CRYPTO ACTIE: Maak vandaag nog een Bitvavo account aan via Bitcoinhelper en betaal de eerste 1.000 euro geen handelskosten! Bitvavo is Nederlands goedkoopste Cryptocurrency Exchange! 

Misschien voor velen een wat mysterieus document, de Bitcoin Whitepaper en dan hebben we het nog geen eens over de auteur Satoshi Nakamotie die in 2008 dit document openbaar maakte. Maar daar gaan we in dit artikel verandering in proberen te brengen. Maar voor we kijken waar de Titel van dit mysterieuze document vandaan komt, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, kijken we eerst naar wat nu precies een whitepaper is. 

 

Wat is een Whitepaper

Op Wikipedia lezen we de definitie van de term Whitepaper, een witboek en/of white paper: 

“Een witboek, white paper of whitepaper is een document dat beschrijft hoe overheidsbeleid, een technologie, en/of product een specifiek probleem oplost. Witboeken worden gebruikt om de lezer van objectieve relevante informatie te voorzien die wordt gebruikt voor het nemen van een beslissing.Wikipedia”

Oftewel in de Bitcoin whitepaper zullen we kunnen lezen wat precies Bitcoin is en welk probleem ze mogelijk zouden kunnen oplossen. Slaan we het document open lezen we: Bitcoin is een peer-to-peer netwerk, een systeem voor elektronische transacties zonder te vertrouwen op vertrouwen’. En in dit vertrouwen zit nu precies het probleem wat volgens Satoshi opgelost zou moeten worden: 

“Wat nodig is, is een elektronisch betalingssysteem gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, hierdoor kunnen twee bereidwillige partijen rechtstreeks met elkaar transacties uitvoeren zonder de noodzaak en tussenkomst van een derde partij.

*Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Satoshi Nakamoto satoshin@gmx.com www.bitcoin.org

Het dubbel spending probleem

Want naast de vertrouwen issue hebben we in ons huidige systeem ook te maken met het dubbel spending probleem, aldus Nakamoto. Een probleem wat zou kunnen worden opgelost met het gebruik van Bitcoin. 

“Dubbele uitgaven zijn een potentiële tekortkoming in een digitale cashregeling waarbij dezelfde enkele digitale token meer dan eens kan worden uitgegeven. In tegenstelling tot fysiek geld bestaat een digitaal token uit een digitaal bestand dat kan worden gedupliceerd of vervalst.Wikipedia (Engels)

Door gebruik te maken van een Peer-to-Peer gedistribueerde timestampserver om computationeel bewijs van de chronologische volgorde van transacties te genereren, zou dit dubbel spending probleem verholpen zijn.

Bitcoin-transacties

*We define an electronic coin as a chain of digital signatures. Each owner transfers the coin to the next by digitally signing a hash of the previous transaction and the public key of the next owner and adding these to the end of the coin. A payee can verify the signatures to verify the chain of ownership.

Het Bitcoin netwerk

Kort na de publicatie van de Bitcoin whitepaper op 18 augustus 2008 werd ook het netwerk zelf gelanceerd. Dit gebeurde op 3 januari 2009. De dag waarop ook het eerste blok, genaamd het genesis blok, werd gemined. 

Als we de data op chronologische volgorde zetten ziet dit er als volgt uit.

  • Op 18 augustus 2008 werd de domeinnaam “bitcoin.org” geregistreerd.
  • Op 31 oktober 2008 werd op dit domein de Bitcoin whitepaper geüpload: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
  • Op 3 januari 2009 werd het eerste blok: Genesis blok, gemined.

De domeinnaam bitcoin.org is op moment van schrijven nog steeds de officiel Bitcoin pagina waar natuurlijk ook de Bitcoin whitepaper op te downloaden is. Gelukkig is er inmiddels ook een Nederlandse versie beschikbaar, want je kunt je voorstellen dat dit een zeer taai en technisch document is.

 

Lees verder

Wil je nu meer weten over dit document en/of de oplossingen die Bitcoin biedt? Bekijk dan ook zeker onze Bitcoinpagina en/of de artikelen van onze partners:

 

Download de Bitcoin Whitepaper

Zelf de Bitcoin Whitepaper downloaden? Dat kan hieronder. Kies voor de Engelse of Nederlandse whitepaper. 

De Bitcoinkoers in Euro's

Populaire Brokers

Recente artikelen