ADVERTENTIE

Luna-Crash

De crash en nasleep van Luna

ADVERTENTIE

Wat een heftige twee weken hebben we achter de rug in de crypto wereld. Het zal dan ook niemand ontgaan zijn wat er met Terra Luna  plotseling gebeurde. Nog nooit eerder vertoond dat een crypto zo als een kaartenhuis in elkaar klapte en zo genadeloos was voor zijn investeerders. 

Table of Contents

Luna-Crash

All-In LUNA

Dit is helaas de keerzijde van traden en ik hoop van harte dat jullie allemaal redelijk ongeschonden zijn gebleven. Ik zeg redelijk omdat als je hier in geïnvesteerd had dan was er geen ontkomen aan natuurlijk. Maar er zit een groot verschil tussen investeren of all-in gaan met een crypto. Ik heb zulke nare en verontrustende berichten in de nasleep van de val van LUNA gelezen dat ik hier een stuk over wilde schrijven. 

De meest tragische verhalen zag ik voorbij komen waarbij natuurlijk het dieptepunt is dat mensen geen andere uitweg meer zien dan zelfmoord plegen. Buiten deze tragische verhalen zag ik verhalen voorbij komen van mensen die nu hun huis niet meer konden afbetalen, sommige moeten zelfs hun huis verlaten en andere hadden schulden die tot in meerdere tonnen zijn gelopen.

Hoofdschuddend heb ik de verhalen gelezen en hoe tragisch sommige ook waren stelde ik mezelf steeds de vraag: hoe kun je het zover laten komen? En begrijp me niet verkeerd want ik leef met ze mee en hoop van harte dat degene die hierdoor in de schulden zijn gekomen op de een of andere manier toch uit deze nachtmerrie komen maar nogmaals hoe krijg je het voor elkaar om hier zo diep in te raken?

Gastblogger William

Mijn naam is William, ik ben sinds 2014 een gepassioneerde trader en ben begonnen als forex trader. Inmiddels heb ik dit uitgebreid en mag ik mezelf ook crypto trader noemen. In het begin van mijn trading ervaringen liep ik vaak tegen hetzelfde probleem aan wat veel beginnende traders meemaken. 

  • eruit stappen uit angst dat de markt zakt terwijl je net voor de grote stijger zit
  • kopen op de top en verkopen op de bodem
  • om de 10 minuten de charts checken
  • en zo zijn er nog meerdere voorbeelden op te noemen

Dit heeft alles te maken met de mindset die je jezelf aanleert tijdens het traden. Ik kwam hier achter omdat ik een ervaren trader ontmoette die de tijd nam om mij zijn ervaringen te leren en dus ook alles over mindset. Omdat ik hier zoveel aan heb gehad ben ik gaan bloggen over mijn ervaringen en nu dus via Bitcoinhelper. Dit om mijn ervaringen te delen zodat mensen die in dezelfde situatie zitten hier ook weer van kunnen leren en zichzelf zo ontwikkelen tot een betere en completere trader. Mijn blogs zijn te lezen op www.tradenkunjeleren.nl, of via het Gastblogoverzicht. Bekijk natuurlijk ook even mijn persoonlijk pagina

Money management

Een ding kunnen we zeker vaststellen en dat is dat geen van deze mensen aan money management heeft gedaan. Dit heeft totaal niks meer te maken met traden of beleggen. De gouden regel van traden/beleggen is ook ‘handel met geld dat je bereid bent om te verliezen’. Dat kunnen we hier helaas niet echt vaststellen. Dit is een extreme situatie natuurlijk maar hoe zeker je ook bent van een project, bedenk dan altijd wat is de invloed van de wereld hierop? 

Want in de wereld om je heen kan van alles gebeuren zoals we de laatste jaren hebben gezien en bepaalde situaties kunnen ervoor zorgen dat het project waarin jij zo’n vertrouwen hebt gewoon niet aan zijn verwachtingen kan voldoen daardoor. Maar neem je money management serieus. Als je een investering doet en die doet niet wat je ervan verwacht had en daarmee is je gehele portfolio gecrashed dan heb je echt iets niet goed gedaan. Tuurlijk heeft het invloed op je gehele portfolio wanneer een project op verlies uitdraait maar als dit je portfolio helemaal  naar beneden trekt dan doe je het gewoon niet goed. Je moet hier de juiste balans vinden en je risico’s verspreiden. Het gezegde: nooit op 1 paard wedden is hier alleszeggend.

En wanneer een project niet doet wat je ervan had verwacht en je kunt daardoor je huur of hypotheek niet meer betalen dan had je in de eerste instantie al helemaal niks te zoeken in de trading wereld. Mensen gebruik alsjeblieft je verstand, denk er eerst eens over na wat als dit niks wordt, kom ik dan in de problemen? Als je hier je antwoord ja is dan moet je ver weg blijven van traden en beleggen.

Verspreid je risico’s

Zoals ik al even schreef, wed nooit op 1 paard. Verspreid je risico’s en verdeel je geld over meerdere crypto’s in dit geval. Als je gek bent op nieuwe coins die het weleens kunnen gaan maken zorg er dan voor dat je er ook een paar hebt die zich al bewezen hebben en stabieler zijn. Hierdoor creëer je zekerheid (tot op zekere hoogte) en stabiliteit in je portfolio. Zorg er ook voor dat de verdeling een beetje gelijk is zodat je nooit zware klappers krijgt te verduren wanneer 1 coin ineens flink zakt. Op de langere termijn ga je hier profijt van hebben en heb je dus je money management op orde.

Ken de risico’s

Veel mensen die nieuw zijn in de wereld van traden en beleggen rekenen zich al vrij snel rijk. Kijken verder niet naar risico’s en gaan er vanuit dat het wel goed komt, even snelle winsten pakken. Dit kan een keertje goed gaan maar helaas gaat het meestal fout. Tijdens de Luna crash is pijnlijk duidelijk geworden hoe gruwelijk mis het kan gaan. Hoe goed je kansen ook lijken te zijn ga niet mee in die FOMO trein, niet als je daar het geld niet voor hebt. 

Traden is een bloedserieus iets waar veel geld in verdienen valt, mits je het goed aanpakt. Op dit moment traden er meer mensen dan ooit tevoren, veel meer dan wanneer ik begon zo’n 10 jaar geleden. Ik vind het leuk om over traden te praten, mijn ervaringen te delen zoals op mijn blog en die van anderen te horen. Maar als ik op telegram sommige mensen weleens beslissingen zie nemen onder het genot van alcohol vraag ik me echt af waar je mee bezig bent.

Als je het wilt redden in de wereld van traden dan moet jij het ook bloedserieus nemen. Beslissingen nemen met je volle 100% focus en verstand en traden met geld dat je kunt missen. Want een keertje verliezen doen we allemaal, dat is zeker.

Ook Gastblogger worden

Wil jij ook Gastblogger worden voor Bitcoinhelper en schrijven over alles wat te maken heeft met Blockchain, Bitcoin en natuurlijk Cryptocurrency? Meld je dan nu aan en wie weet publiceren wij binnenkort wel jouw eerste geschreven artikel op ons Platform. Direct contact opnemen met Bitcoinhelper. Benieuwd naar de andere gastloggers en geschreven artikelen? Neem dan zeker ook eens een kijkje op ons Gastblogoverzicht

ADVERTENTIE

Populaire Brokers
Laatste Nieuws
Populaire Broker

ADVERTENTIE

NUBitcoin Nieuws
Download GRATIS
Uw Advertentie hier

ADVERTENTIE