De Elliott Wave theorie is zo’n 100 jaar geleden ontwikkeld door Ralph Eliot en vandaag de dag nog enorm populair onder Bitcoin en cryptocurrency traders. Het is zo gezegd een technische analyse methode waarmee je patronen in koersbewegingen kan ontdekken, die vaak ook ondersteund worden door levels aan de hand van de Fibonacci Retracement tool. Oftewel kunnen aan de hand van deze levels entry en exit points bepaalt worden. Wil je meer weten over cryptocurrency trading, bekijk dan ook zeker eens ons gevorderde stappenplan voor startende crypto traders.
Table of Contents
De Elliott wave Theorie
Volgens de Elliott wave theorie kan bijvoorbeeld de Bitcoin en Cryptocurrency markt opgesplitst worden in zogenaamde waves. Deze waves vinden zowel in opwaartse als neerwaartse trends plaatst en worden door analisten gebruikt om bijvoorbeeld plekken mee te ontdekken waar bijvoorbeeld een trend reversal zou kunnen plaatsvinden. Op deze plekken wordt dan een locale top of bodem gevormd, vanwaar de prijs de andere kant op zal bewegen.
De bewegingen die een koers maakt kunnen volgens deze theorie worden verdeeld in twee soorten trends. Namelijk de hoofdtrend, de zgn. impulsive waves en de corrigerende trend, de corrective waves. Wanneer de trend opwaarts is zullen de impulsive wave opgaand zijn en de corrective waves neergaand. Uiteraard is dit precies andersom bij een neerwaartse trend. Hier zullen de impulsive waves neerwaarts zijn en de corrigerende omhoog. Oftewel bewegen de impulsive waves mee met de dominante trend.


Impulsive waves
Zoals ook in bovenstaande afbeelding is te zien bestaat de hoofdtrend, of deze nu opwaarts of neerwaarts is, uit 5 verschillende golven, ofwel waves. Drie in de richting van de hoofdtrend en twee de tegenovergestelde richting op. Wave 1,3,5 zijn de impulsive waves en 2 en 4 de corrigerende (corrective waves). Dit in de structuur van 5-3-5-3-5.
De spelregels:
Belangrijk in het valideren van deze waves zijn drie spelregels:
- Wave 2 mag niet onder wave 1 uitkomen in de correctie.
- Wave 3 mag niet de kortste van de drie impulsive waves zijn.
- Wave 4 mag niet onder de top van wave 1 vallen.
Verder dien je rekening te houden met de volgende richtlijnen. Daar moeten we wel direct bij zeggen dat deze geen verplichte stelregels zijn, zoals de bovenstaande drie, maar als basisregels gehanteerd kunnen worden.
- Wave 3 is doorgaans de langste en eindigt boven de top van wave 1.
- Wave 4 mag nooit onder het startpunt van wave 3 uitkomen.
- Na de 5e wave volgt er een correctie, die eindigt rond het dieptepunt van wave 4.
- De vormen van de correctiewave 2 en 4 verschillen. Indien wave 2 een scherpe correctie is, dan zal wave 4 een mildere correctie zijn.
- Bij de grote impulsgolf kan golf 3 nooit de kleinste zijn. Doorgaans is golf 3 de grootste beweging van de impulsbeweging.
- Golf 2 bij de impulsbeweging kan nooit verder teruggaan dan het beginpunt van golf 1.
- Het beginpunt van golf 4 kan nooit lager zijn dan het eindpunt van golf 1.
De Fibonacci ratio:
- Wave 2: 50%, 61,8%, 78,6%, of 88,7% van wave 1
- Wave 3: 161,8%, 175%, 227,2%, of 361,8%, van wave 1
- Wave 4: 23,6%, 38,2%, 50%, of 61,8% van wave 3
- Wave 5: Inverse 123,6%-161,8% retracement van wave 4. Gelijk aan wave 1. 61,8% van wave 1-3.
Corrective waves:
Wanneer de impulsive wave ten einde is, volgt de corrigerende wave. Veelal aangeduid met de letters A,B en C, zoals ook te zien in onderstaande afbeelding. Deze wave kan dus ook zowel opgaan als neerwaarts zijn, maar is ten alle tijden tegenovergesteld aan de hoofdtrend.
De Fibonacci ration
- Wave B is tenminste 50%, 61,8%, 76,4% of 85,4% van wave A
- Wave C is tenminste 61,8%, 100%, of 123,6% van wave A


Golfgradaties Elliott wave
Uiteraard ligt het er ook aan op welke Timeframe je naar de golfbewegingen kijkt, oftewel kunnen de waves op verschillende timeframes plaatsvinden en kunnen ze zogezegd ook weer met elkaar verbonden zijn. Zo zou een corrigerende wave op een hoger timeframe, op een lager timeframe kunnen zitten in een impulsive wave. Het zijn zogezegd gradaties die in elkaar overlopen. In de theorie gaat men uit van negen van dit soort golfgradaties.

Veranderende Impulsive waves
Om het nog wat ingewikkelder te maken kunnen de impulsive waves ook iets van elkaar verschillen. Ze kunnen iets langer zijn, of in sommige gevallen eerder gestopt worden. Zo zijn er verschillende benamingen voor deze veranderende impulsive waves:
- Verlengingen – Extension
- Wigpatronen – Diagonal
Verlengingen – Extensions
De meest gebruikelijke variatie van de impulsive waves is de verlenging. Oftewel is deze langer dan de gebruikelijke. Iets wat we vaak zien in wave 3, maar kan uiteraard ook plaatsvinden bij de andere. Als er sprake is van een extentie in wave 3, zien we doorgaans dat wave 1 en 5 van gelijke grootte zijn. In wave 3 vind dan een zogenoemde versnelling plaatst. Zie ook onderstaande afbeelding.

Extention Wave
Wigpatronen:
In de theorie worden twee verschillende wigpatronen onderscheiden. Een ending diagonal komt voor in de laatste, 5e wave en treed doorgaans op na een zeer sterke voorafgaande beweging. Ook zien we deze diagonal wel eens in de C-wave van een neerwaartse trend. De wig wordt gevormd, zoals ook te zien in onderstaande afbeelding, daar de support- en resistance lijnen convergeren. Dit ook wel gekenmerkt door een 3-3-3-3-3 structuur.
Bij een leading diagonal triangle zien we een andere structuur ontstaan, namelijk die van een 5-3-5-3-5. Ofwel elke wave in de richting van de trend wordt gekenmerkt door 5 kleinere waves en 3 kleine abc corrigerende waves. Dit is doorgaans een teken van sterkte, in tegenstelling tot bij de ending diagonal, waar de trend de andere richting op gaat. .
De Fibonacci ration:
- Wave 2: 61,8% of 78,6% van wave 1
- Wave 4: 61,8% of 78,6% van wave 3

Leading diagonal

Ending diagonal
Veranderende corrective waves
Uiteraard worden er bij de corrective/corrigerende waves ook verschillen geconstateerd. Denk hierbij aan scherpe en/of zijwaartse correcties. In de theroie worden drie verscgillende corrective waves onderscheiden.
- Zig-Zag
- Flats
- Triangles.
De Zig-Zag corrective wave (5-3-5)
De zig-zag corrective wave is de meest voorkomende en bestaat uit een 3-wave-structure, met een sub-wave bestaande uit een 5-3-5. Ook komt deze in een impulswave het meest vaak voor in de corrigerende wave 2. Zoals ook in onderstaande afbeelding te zien, bestaat Wave A uit 5 sub-waves. Wave B uit 3-subwaves. Wave C weer uit 5. Ook spreken we in dit geval over een scherpe correctie.
De spelregels van deze corrigerende wave zijn dat Wave B niet meer kan corrigeren dan 61,8% van wave A. Dat Wave C altijd voorbij het punt gaat van Wave A. En dat C en A doorgaans even lang zijn. Het lastige hierbij is wel dat deze zig-zag waves mekaar direct kunnen opvolgen. Oftewel zou er een dubbele zig-zag kunnen ontstaan, of zelfs een drie dubbele. Hierbij wordt de dubbele zig-zag dan even ondoorbroken door een a-b-c patroon.
De Fibonacci ratio:
- Wave B: 38,2%, 50%, 61,8%, 78,6% of 88,7% van wave A
- Wave C: 61,8%, 100%, of 127,2% van wave A

Zig-Zag-Correction
De Flat corrective wave (3-3-5)
De corrigerende wave zou ook een zijdelingse beweging kunnen maken, zie ook onderstaande afbeelding. Ook wel een ‘flat’ genoemd. Ook deze correctie kent een normale A-B-C structuur. De subwave heeft in deze een 3-3-5 structuur, oftewel bestaan zowel wave A als wave B uit 3-subwaves (a,b,c). Wave C ken daarentegen dan weer 5 subwaves ((I,II,III,IV,V). Deze flat komt het meest voor in de correctiewave 4 van een impulse wave. De regel hierbij is dat deze flats het meest voorkomen in een sterke trending market.
In deze flat correctie worden drie patronen onderscheiden:
- Normale flat
- Expanded flat
- Running flat.
In tegenstelling tot bij de normale flat eindigt Wave B boven het startpunt van Wave A bij een expanded flat. Wave C eindigd onder het eindpunt van wave A. Bij een running flat doorbreekt wave B het startpunt van wave A. De bodem wordt niet meer bereikt omdat Wave C in deze slechts nog maar een deel van wave A corrigeert.
De Fibonacci ratio:
- Regular flat:
- Wave B: 90% van wave A.
- Wave C: 61,8%, 100%, of 127,2% van waveA.
- Expanded flat
- Wave B: 127,2%, of 1,618% van wave A
- Wave C: 127%, of 161,8% van wave A
- Running flat
- Wave B: 127,2%, of 1,618% van wave A
- Wave C: 61,8%, of 100% van wave A.

Regular Flat

Expanded Flat

Running Flat
De Triangle corrective wave (3-3-3-3-3)
De benaming van deze correctie zegt het al, oftewel wordt een driehoekspatroon gevormd. Dit ontstaat omdat de triangle correctie uit 5 waves bestaat in een 3-3-3-3-3 structuur die zich soort van zijwaarts beweegt. Deze driehoek wordt het meest gevormd in wave 4, hoewel ze ook voorkomen in de B wave van een corrigerende wave.
De Fibonacci ratio:
- Wave B: 61,8% – 161,8% van wave A
- Wave C: 61,8%, of 78,6% van Wave A
- Wave D: 61,8%, of 78,6% van wave B


Meer weten over de Elliott Wave Theorie
Wil je nu meer weten over de Elliott Wave theorie kijk dan ook zeker eens op de websites van onze partners, of bezoek de Bitcoinhelper Academy voor meer Trading artikelen.
- Uitleg Coinbaas: De Elliot Wave theorie – Coinbaas
- Elliot Wave theorie uitgelegd van A tot Z – Coingratz
Meer Crypto Trading
Candlestick patronen uitgelegd – Een basishandleiding
Candlestick patronen worden gezien als formaties van candlesticks die traders de nodige informatie kunnen verschaffen over bijvoorbeeld de trend van de koers. Informatie die dus als zeer belangrijk wordt beschouwd...
Read MoreCandlesticks lezen een basisuitleg
Een belangrijk element in technische analyse is het lezen van Candlesticks (kaarsen). Deze kaarsen kunnen namelijk gebruikt worden om een nauwkeurige voorspelling te doen van marktbewegingen in bijvoorbeeld cryptocurrency markten....
Read MoreCryptocurrency trading gids – Trading Bible 2023
Wil je meer te weten komen over cryptocurrency trading? Dan is de GRATIS Trading Bible zeker iets voor jou. In deze trading gids vind je ontzettend veel handige informatie om...
Read MoreWat betekent een golden cross in crypto?
Wanneer je nieuw bent in het traden met cryptocurrencies zul je ook vaak geconfronteerd worden met termen waar je de betekenis nog niet, of nog niet helemaal van kent. Een...
Read More